Makaron w sosie śmietanowym z łososiem

Współcześnie nie ma chyba żadnej diety, która byłaby całkowicie zdrowa: mięso - antybiotyki i chów, który źle wpływa na środowisko; ryby - znowu hodowla z antybiotykami; rośliny - też wcale nie są wolne od zanieczyszczeń. Teoretycznie można zacząć panikować i odżywiać się powietrzem, ale w praktyce wystarczy wprowadzić równowagę do swojej kuchni, i naprawdę czytać składy produktów - tym samym zmuszamy (jako konsumenci) producentów do wprowadzania pozytywnych zmian. Piszę o tym bowiem ten przepis zawiera łososia - trudno jest na sklepowych półkach znaleźć wędzonego łososia, który nie pochodziłby z hodowli, jednak nie jest to niemożliwe.



SKŁADNIKI:
*200g makaronu tagliatelle
*150g szpinaku baby, liście
*opakowanie wędzonego łososia (polecam firmy Suempol)
*100-150 ml śmietany kremówki 30%
*3 ząbki czosnku
*oliwa z oliwek
*2 ćwiartki cytryny
*pieprz i sól
*starty parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente, możemy nie dodawać soli, wtedy dodamy ją po prostu do sosu. Łososia kroimy na paski, cząstki.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy nieobrany i lekko zgnieciony czosnek, chwilkę go podsmażamy na niewielkim ogniu a następnie dodajemy szpinak, lekko zwiększając temperaturę. Chwilę mieszamy, aż liście szpinaku zmniejszą objętość. Wtedy powoli, mieszając, wlewamy śmietanę i lekko ją zagotowujemy. Wyciągamy czosnek. Dodajemy kawałki łososia, który ma się jedynie sparzyć. Możemy delikatnie posolić sos, ale trzeba uważać, bo sam łosoś może być już dla niektórych wystarczająco słony. Dodajemy makaron. Doprawiamy pieprzem.

Danie przekładamy na talerze i podajemy z ćwiartkami cytryny, którymi należy skropić danie. Wierzch dekorujemy płatkami parmezanu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20min.
LICZBA PORCJI: 2

Komentarze

Popularne posty