niedziela, 14 grudnia 2014

Kurczak w południowym stylu

Kolejna obiadowo-przystawkowa propozycja od Nigelli. Kurczak jest pyszny, chrupiący z wierzchu i miękki w środku! Tak przyrządzone mięso rozświetli każdy stół, piknikowi nada słonecznego charakteru i z pewnością rozkręci każde spotkanie towarzyskie. 
Smacznego!


Składniki:
6-8 pałek kurczaka ze skórką
1 litr tłustego mleka
125 g mąki
1 płaska łyżka pieprzu cayenne
1-2 jajka
sól
masło do smażenia

Przygotowanie:
Kurczaka przełożyć do dużego garnka, a następnie zalać mlekiem (tak by mięso było zakryte). Odstawić na noc do lodówki, aby mięso skruszało. Następnego dnia ugotować mięso w mleku, w którym było marynowane. Gotowanie powinno trwać około 20 minut (pod przykryciem - należy uważać aby mleko nie wykipiało). Następnie odcedzić mięso, posypać odrobiną soli i odłożyć do wystygnięcia.

Jajka ubić z odrobiną soli - najlepiej w głębokim naczyniu. Mąkę wymieszać z pieprzem cayenne także w głębokim naczyniu, by łatwio było obtaczać pałki. Kolejność obtaczania jest następująca: mąka, jajka, mąka. Następnie mięso odkładamy na 10 minut. Na patelni roztapiamy dużą ilość masła i smażymy pałki na złoto z każdej strony.

Dodatkiem ze zdjęcia jest sałatka z mieszanki sałat z pomidorem i ziołami dalmatyńskimi + solą, oliwą oraz grzankami z pszennego pieczywa.