piątek, 5 grudnia 2014

Soba z warzywami

Zaskakująco sycące bezmięsne danie, które zauroczy w równym stopniu mięsożerców i roślinożerców. Subtelne ale orientalne, świetnie komponuje się z rybami np. z łososiem. Dodatek słodkich papryczek nadaje mu łagodny smak, a kolory wprawiają w wesoły nastrój :)


Składniki:
30 dag makaronu soba
4 szklanki wody + 1 kostka rosołowa drobiowa*
1 słodka papryka żółta
1 słodka papryka pomarańczowa
1/2 czerwonej papryki
2 szalotki
2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
3 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy
olej z pestek winogron
odrobina ziarenek sezamu

Przygotowanie:
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Szalotki przekroić na pół wzdłuż a następnie również pokroić w cienkie paski (wzdłuż). Szczypiorek pokroić na 2 centymetrowe kawałki a cebulki na ćwiartki. Wszystko razem podsmażyć na rozgrzanym oleju z pestek winogron (może być inny roślinny). Następnie dusić na wolnym ogniu.


W tym czasie zagotować wodę z kostką rosołową, a następnie ugotować w niej makaron - ok. 4 minuty. Trzema łyżkami bulionu podlać warzywa na patelni. Następnie odcedzić makaron i dodać go na patelnię. Całość podsmażyć na średnim ogniu. Po 2 minutach podlać wszystko sosem sojowym i na chwilę przykryć patelnię pokrywką. Po 2 minutach danie jest gotowe.

Po wyłożeniu porcji na talerze skropić danie kilkoma kroplami oleju sezamowego i udekorować ziarenkami sezamu.

*Oczywiście makaron można ugotować także w samej wodzie z odrobiną soli.