środa, 8 kwietnia 2015

Chiński rosół z kapustą napa i kiełkami fasoli

Grzyby shitake po namoczeniu nabierają specyficznej i bardzo pożywnej struktury. Kapusta napa to nic innego, jak kapusta pekińska. Do przygotowania tej zupy potrzeba kilku nietypowych składników i przez to jest wymagająca. Jednak kiedy już uda nam się wszystkie skompletować warto zaskoczyć domowników takim daniem.


SKŁADNIKI:
10 cm kawałek korzenia imbiru
1 i 1/2 l bulionu na żeberkach
125 ml + 3 łyżki sake (do kupienia np. w Lidlu)
80 ml sosu sojowego jasnego
5 plastrów schabu pokrojonych w paski
10 suszonych kapeluszy grzybów shitake
5 liści kapusty napa
6 ząbków czosnku
140 g kiełków fasoli mung z puszki (w wodzie)
3 cebule dymki (szczypiorek)
olej rzepakowy
olej sezamowy
olej z chili

PRZYGOTOWANIE:
Imbir obrać. Odkroić 6 plastrów i lekko spłaszczyć je nożem. Resztę imbiru pokroić drobno. Plastry imbiru i 125 ml sake połączyć z bulionem. Całość zagotować i zdjąć z ognia, by smaki się wymieszały. Imbir wyjąć z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej.

W tym samym czasie rozdrobniony imbir wymieszać z 3 łyżkami sake, 2 łyżkami sosu sojowego i schabem. A grzyby zalać odrobiną wody (tak by ledwo zakrywała grzyby). Mięso i grzyby odstawić na 30 minut.

Po upływie tego czasu grzyby wyłowić (ale nie wylewać wody) i pokroić na ćwiartki. Wodę z moczenia dodać do bulionu. Liście kapusty posiekać wedle uznania, czosnek posiekać bardzo drobno. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Dodać kapustę oraz czosnek i smażyć przez 2 minuty, przełożyć do bulionu, który należy wstawić na ogień. Na patelni znów rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego i podsmażyć grzyby, wieprzowinę wraz z marynatą i smażyć przez 4 minuty.

Zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku solą, resztą sosu sojowego, łyżeczką oleju sezamowego. Całość doprowadzić do wrzenia, ogień zmniejszyć, przykryć garnek i gotować przez 15 minut.

Do miseczek nakładać porcję fasoli, skropionej olejem chili. Nalewać zupę i dekorować szczypiorkiem dymki.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 65 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4