czwartek, 30 kwietnia 2015

Kurczak z orzechami nerkowca

To danie zawiera jeden z ulubionych przysmaków moich domowników, mianowicie masło orzechowe. Wydaje się trudne i pracochłonne, ale pozory mylą. Warto zrobić je samemu zamiast kupować. Tym bardziej, że w niczym nie ustępuje daniom oryginalnej kuchni azjatyckiej.


SKŁADNIKI:
800 g piersi kurczaka, pokrojonych na małe kawałki
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 białko, lekko ubite
2 łyżki białego słodkiego wina
szczypiorek z dwóch dymek, posiekany
125 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
1 duża marchew, pokrojona w cienkie słupki
250 g pędów bambusa
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka soli

NA SOS:
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej rozprowadzona w niewielkiej ilości wody
1 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżki sosu sojowego, jasnego
100 g niesolonych orzechów nerkowca
1 łyżka masła orzechowego, czubata
2 łyżki białego słodkiego wina

PRZYGOTOWANIE:
W sporym naczyniu wymieszać sól, mąkę, białko i wino. Włożyć do marynaty pokrojonego kurczaka. Odstawić. Następnie przygotować sos. W dużym woku wymieszać bulion, sos sojowy, wino i doprowadzić do wrzenia. Wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę i gotować, aż sos zgęstnieje - na małym ogniu, często mieszając! Dodać orzechy i masło orzechowe. Wymieszać i zestawić wok z ognia.

Na osobnej patelni, również dużej rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Kiedy już będzie delikatnie ścięty z każdej strony zdjąć z patelni. Oczyścić ją i usmażyć marchew z imbirem, przez 4 minuty. Następnie dodać pozostałe warzywa (bambus odsączony z zalewy). Smażyć je, ciągle mieszając, przez 10 minut, następnie dodać kurczaka. Do woka, w którym jest sos dodać warzywa wraz z mięsem. Wszystko wymieszać i gotować przez 5 - 10 minut na małym ogniu. Podawać gorące z makaronem ryżowym, ryżem lub noodlami błyskawicznymi.

CZAS GOTOWANIA (OK.): 40 minut
LICZBA PORCJI: 4-5