poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak w słodkim balsamie

Zadziwiające jest czasem to, jak bardzo smakowite potrawy można przygotować z niewielkiej ilości składników. Ten kurczak jest jednym z takich dań. Przyrządza się go szybko i naprawdę nie wymaga zbyt wielkiego nakładu finansowego. Ważne jest jedno. Warto kupić dobry ocet balsamiczny.


SKŁADNIKI:
2 połówki piersi kurczaka
150 ml octu balsamicznego
3 łyżki brązowego cukru
4 łyżeczki sezamu

PRZYGOTOWANIE:
Sos balsamiczny wlewamy do rondelka, następnie ustawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut (ostatnie 2-3 minuty bez przykrycia), aby sos zgęstniał. W tym czasie przygotowujemy kurczaka, którego kroimy na mniejsze cząstki, a te z kolei obsmażamy na patelni grillowej. Do sosu dodajemy sezam i mieszamy. Na talerzach układamy mięso i polewamy je gorącym i gęstym sosem balsamicznym.


Danie smakuje wyśmienicie z ryżem i np. pieczonymi plastrami pomidorów z kozim serem albo pomidorkami koktajlowymi w oliwie z ziołami prowansalskimi zapiekanymi w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez 10 minut. Doskonałym dodatkiem będzie także surówka z czerwonej kapusty.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.):45 min
LICZBA PORCJI (OK.):3