środa, 16 grudnia 2015

Zupa paprykowa

Wyśmienita, gęsta i rozgrzewająca zupa, która łączy w sobie różne smaki oraz różne faktury przez to, że stanowi mieszankę kilku składników.


SKŁADNIKI:
*2 czerwone papryki, pokrojone w kostki
*2 duże pomidory, obrane ze skóry
*1 puszka fasoli w sosie pomidorowym Heinz
*2 marchewki, pokrojone na plasterki
*6-8 dużych ziemniaków
*1 laska wiejskiej kiełbasy, pokrojona w plastry i podsmażona
*1,5 l bulionu wołowego, najlepiej nagotowanego na kościach
*pieprz
*ostra papryka (sypka)
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa smażymy razem przez 10 minut na patelni. Paprykę, pomidory i marchew przekładamy z patelni do garnka z bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok 5 min. Dodajemy fasolę razem z pomidorową zalewą oraz sól, pieprz i paprykę ostrą (wedle uznania). Gotujemy ok. 20 minut. Kiełbasę podsmażoną na patelni i odsączoną z tłuszczu dodajemy do zupy. Zagotowujemy jeszcze 5 minut i podajemy z chlebem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40min
LICZBA PORCJI:4

niedziela, 13 grudnia 2015

Kurczak chili z maślanymi tortellini

Koniec roku jest trudnym okresem. Nie dość, że dużo pracy w pracy to jeszcze dużo pracy w domu. Nie zawsze mam czas żeby pichcić, ale staram się jak mogę aby nie zaniedbywać kuchni ani żołądka. Tak oto powstał Chocca... a nie! Tak właśnie powstał kurczak chili z maślanymi tortellini.


SKŁADNIKI:
*1 podwójna pierś kurczaka, pokrojona na cienkie paski
*opakowanie tortellini z serem, ugotowane z odrobiną soli
*3 małe papryczki chili, pokrojone na paski (najlepiej jest wydłubać ziarenka)
*1 łyżka słodkiej papryki w proszku
*1 cebula, posiekana w kostkę
*3 ząbki czosnku, posiekane
*1 i 1/2 łyżki masła
*sól, pieprz
*1 łyżka oliwy z czosnkiem

DODATKI:
*mix kiełków
*kilka pomidorków koktajlowych
*słodki sos chili

PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka mieszamy z chili, papryką słodką oraz oliwą i odstawiamy na chwilę. W tym czasie siekamy cebulę i czosnek. Kiedy już warzywa będą pokrojone rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią kurczaka wraz z marynatą. Smażymy mięso przez kilka minut aż będzie zarumienione, wtedy je solimy i pieprzymy. Smażymy jeszcze chwilę na małym ogniu i odstawiamy pod przykryciem.

Na dużej patelni topimy masło, a następnie szklimy na nim cebulę i czosnek. Następnie dodajemy ugotowane tortellini i przykrywamy patelnie na 2 minuty. Po tym czasie odkrywamy patelnię i mieszamy jej zawartość.

Na talerzach rozkładamy mięso, tortellini oraz odrobinę kiełków, które skraplamy sosem chili i dekorujemy pomidorami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30min
LICZBA PORCJI: 3