Placki z kaszy jaglanej z groszkiem

Autorką przepisu na te placki jest Marieta Marecka - kucharka, blogerka i felietonistka. Ona swoje placki podała z zielonym sosem, ale moje awokado musiało jeszcze dojrzeć, więc podałam je z tradycyjną mizerią, która również doskonale sprawdziła się jako dodatek. Do ciasta można dodać różne dodatki, niekoniecznie groszek, ale wolałam trzymać się (w miarę) przepisu, żeby sprawdzić, jak powinny smakować, żeby później wiedzieć, w którym kierunku mogą iść moje eksperymenty.


SKŁADNIKI:
*1 szklanka kaszy jaglanej
*6 pojedynczych łodyżek szczypiorku, posiekanych
*listki z 3-4 łodyżek natki pietruszki (czyli spora garstka), posiekane
*4 czubate łyżki groszku konserwowego
*2-3 czubate łyżki tartego parmezanu
*2 jajka
*200 ml mleka
*8 łyżek mąki pszennej
*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*oliwa
*sól
*pieprz

MIZERIA:
*1 i 1/2 ogórka zielonego
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*350 ml kefiru
*sól

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę na sicie przelewamy zimną wodą przez około 2-3 minuty. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody (kaszę gotujemy w proporcji 2:1) i kiedy się zagotuje lekko solimy. Do wrzątku dodajemy szklankę kaszy i gotujemy ją na małym ogniu przez 18 minut. Następnie wyłączamy "palnik" i zostawiamy kaszę jeszcze na jakieś 5 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy kaszę do ostygnięcia - warto ją przemieszać i przełożyć do dużej miski, w której zmieszczą nam się inne składniki. Kiedy już będzie chłodna dodajemy parmezan i mieszamy. Do kaszy dodajemy również posiekaną zieleninę oraz groszek. Delikatnie solimy i pieprzymy.

W osobnej misce ubijamy jajka z mlekiem. W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i cały czas mieszamy trzepaczką by uzyskać gładką i dość gęstą masę, którą dodajemy, również stopniowo, do kaszy. Masa powinna być gęsta. Warto też spróbować czy jest odpowiednio słona. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej placuszki na złoty kolor.

Obieramy ogórki i ścieramy je na plasterki na tarce. Ogórki solimy i odstawiamy, żeby puściły sok. Po kilku minutach, dodajemy jogurt i kefir. Całość mieszamy. Rozlewamy do osobnych miseczek. Usmażone placki wykładamy na talerze i podajemy razem z mizerią. Ja do dekoracji dodałam na talerze rukolę, która również wzbogaciła smak dania.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut na przygotowanie kaszy (w tym jej ostudzenie) + 25 minut
LICZBA PORCJI: 20-25 placków

Komentarze

Popularne posty