poniedziałek, 4 stycznia 2016

Wegetariańskie chili

Zima dość długo nie mogła do nas dotrzeć ale mróz za oknem nie pozostawia wątpliwości, że wreszcie się zjawiła. Styczeń to minusowe temperatury, a one oznaczają, że trzeba się rozgrzewać. Nie znam lepszego sposobu na to by rozgrzać ciało niż gorąca kąpiel, ale to wegetariańskie chili zajmuje drugie miejsce w tym rankingu. Zdecydowanie!


SKŁADNIKI:
*400 g fasoli Adzuki (moczonej przez 12 godzin w wodzie)
*3 łyżki oleju rzepakowego
*2 duże cebule, posiekane
*5 ząbków czosnku, posiekanych
*1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
*400 g pomidorów pokrojonych w kostkę, bez skórki
*1-2 papryczki jalapenio z puszki, pokrojone
*1 l bulionu warzywnego
*pęczek natki pietruszki, posiekana
*kilka ogórków konserwowych, posiekanych do dekoracji
* mieszanka przypraw: 1i 1/2 łyżki suszonego oregano, 1 i 1/3 łyżki kminku, 12 łyżki ziaren kolendry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/4 łyżki pieprzu kajeńskiego
*2-3 łyżeczki soli
*2 łyżeczki brązowego cukru


PRZYGOTOWANIE:
W moździerzu ucieramy wszystkie zioła. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i na nim (na małym ogniu) podsmażamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Po 5 minutach dodajemy mieszankę przypraw, mieszamy i dodajemy kawałki ostrych papryczek. Dusimy całość pod przykryciem przez 3 minuty, następnie dodajemy pomidory, fasolę oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy od 30 minut do godziny, aż fasolka będzie miękka. Na końcu doprawiamy solą i cukrem.

Chili przekładamy do misek, dekorujemy pokrojonym ogórkiem i natką pietruszki. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: poza namaczaniem około 1 i 1/2 h
LICZBA PORCJI: 6-8