czwartek, 28 kwietnia 2016

Gruziński kebab

Gruzińska kuchnia dopiero niedawno wdarła się na polskie salony. Jeszcze 3 lata temu znalezienie restauracji serwującej gruzińskie specjały było trudnym wyzwaniem. Na szczęście zmieniają nam się gusta i otwieramy się na obce smaki. To danie nie jest najbardziej wyrafinowane i na pewno znajdzie się sto innych, "bardziej gruzińskich" potraw, ale jest proste, szybkie i przepyszne. Jego charakter można zmienić za pomocą kilku dodatków.
SKŁADNIKI:
*1kg mielonych filetów z piersi drobiowej
*2 duże cebule, drobno posiekane
*1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
*1 jajko
*sól (ok. 1 płaska łyżeczka), pieprz
*mąka do panierowania

SOS:
*pomidory krojone, karton
*3 ząbki czosnku, drobno posiekane
*1 łyżeczka oregano
*sól (szczypta), cukier (1/2 łyżeczki), pieprz kajeński

DODATKI:
*frytki/pieczone ziemniaki/ryż
*ser feta/ser owczy

PRZYGOTOWANIE:
Mięso mieszamy w dużej misce wraz z cebulą, kolendrą, jajkiem, solą i pieprzem. Kiedy już będzie dobrze wymieszane odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy miskę z lodówki i przygotowujemy podłużne i owalne kotleciki, które obtaczamy w mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony.
W czasie kiedy mięso chłodzi się w lodówce, w rondelku podgrzewamy pomidory wraz z czosnkiem i przyprawami.

Kotleciki podajemy wraz z sosem i dodatkami.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min
LICZBA PORCJI: ok. 10 kebabów