sobota, 16 kwietnia 2016

Szpinakowa z sumakiem


Sumak to cierpka bliskowschodnia przyprawa o rubinowym kolorze. Nie jest trudno dostępna w Polsce, więc przyrządzenie tej, zbliżonej w smaku do szczawiowej, zupy nie powinno być zadaniem kłopotliwym. Odrobina sera feta fantazyjnie podkręca smak, a jajko dodaje jej swojskiego akcentu.

 
SKŁADNIKI:

*2 łyżki masła

*2 cebule dymki, drobno posiekane

*4 ząbki czosnku, posiekane

*3 łyżeczki sumaku

*1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

*2 łyżeczki mielonej kolendry

*0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

*0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego

*500g świeżego szpinaku baby

*2l bulionu drobiowego (1 marchewka, 1 pietruszka, por, kawałek selera, 1 ćwiartka kurczaka, 1 skrzydełko)

*1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

*sól i pieprz



DODATKI:

*op. sera feta (najlepiej oryginalnego z mleka owczego i koziego)

*jajka na twardo

*ryż lub ziemniaki



PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników gotujemy bulion drobiowy. Usuwamy z niego wszystkie składniki i dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.



Na maśle szklimy cebulę i czosnek. Wszystkie przyprawy mieszamy (oprócz pieprzu cytrynowego, bo on już został dodany) i dodajemy na patelnię. Mieszamy całość i przez pięć minut smażymy na wolnym ogniu. Do bulionu dodajemy szpinak i przyprawy wraz z cebulą i czosnkiem z patelni. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 10 minut.

Połowę zupy przekładamy do głębokiego naczynia, w którym będzie ją łatwo zblendować. Po zblendowaniu dodajemy powstały krem do reszty. Zupę podajemy z ryżem, pokruszonym serem feta i jajkiem.



CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min

LICZBA PORCJI: 8