Szpinakowa z sumakiem
Sumak to
cierpka bliskowschodnia przyprawa o rubinowym kolorze. Nie jest trudno
dostępna w Polsce, więc przyrządzenie tej, zbliżonej w smaku do szczawiowej,
zupy nie powinno być zadaniem kłopotliwym. Odrobina sera feta fantazyjnie
podkręca smak, a jajko dodaje jej swojskiego akcentu.
SKŁADNIKI:
*2
łyżki masła
*2
cebule dymki, drobno posiekane
*4
ząbki czosnku, posiekane
*3
łyżeczki sumaku
*1,5
łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
*2
łyżeczki mielonej kolendry
*0,5
łyżeczki pieprzu kajeńskiego
*0,5 łyżeczki
pieprzu cytrynowego
*500g
świeżego szpinaku baby
*2l
bulionu drobiowego (1 marchewka, 1 pietruszka, por, kawałek selera, 1 ćwiartka
kurczaka, 1 skrzydełko)
*1
cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
*sól i
pieprz
DODATKI:
*op.
sera feta (najlepiej oryginalnego z mleka owczego i koziego)
*jajka na twardo
*ryż
lub ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych
składników gotujemy bulion drobiowy. Usuwamy z niego wszystkie składniki i
dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny oraz pieprz cytrynowy. Mieszamy.
Na maśle szklimy
cebulę i czosnek. Wszystkie przyprawy mieszamy (oprócz pieprzu cytrynowego, bo
on już został dodany) i dodajemy na patelnię. Mieszamy całość i przez pięć
minut smażymy na wolnym ogniu. Do bulionu dodajemy szpinak i przyprawy wraz z
cebulą i czosnkiem z patelni. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez
10 minut.
Połowę zupy
przekładamy do głębokiego naczynia, w którym będzie ją łatwo zblendować. Po
zblendowaniu dodajemy powstały krem do reszty. Zupę podajemy z ryżem,
pokruszonym serem feta i jajkiem.
CZAS
PRZYGOTOWANIA: 60 min
LICZBA
PORCJI: 8
Komentarze
Prześlij komentarz