czwartek, 29 września 2016

Makaron z warzywami w sosie sezamowo-sojowym

Czasem najprostsze sposoby są najlepsze. W tym przypadku ta zasada sprawdza się całkowicie. Bardzo lubię dania z woka, no i kocham brokuły. To danie przygotowuje się w woku (lub w zwykłej głębokiej i dużej patelni) i zawiera w sobie brokuły! A to oznacza, że trafia na szczyt mojej listy dań ulubionych. Pomysł z prażonym sezamem i marchewką został zapożyczony od kolegi, który z tych dwóch składników (plus sos sojowy) przygotowuje przekąskę. Czas żebyście poznali szybkiego chińczyka.


SKŁADNIKI:
*op. makaronu ryżowego (tagliatelle)
*3 plastry schabu, pokrojone na paski
*1 brokuł, podzielony na różyczki
*1 marchewka, pokrojona w słupki
*6-8 łyżek sosu sojowego
*6 łyżek ziaren jasnego sezamu
*3-4 łyżki oleju sezamowego
*1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
Na zwykłej patelni podsmażamy schab przez ok 5-7 minut. W woku prażymy sezam. Kiedy ziarenka się lekko zrumienią zalewamy go olejem sezamowym, sosem sojowym, 1/4 szklanki wody i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy warzywa i schab. Dusimy pod przykryciem przez ok. 7 minut. Przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy makaron i dodajemy go do warzyw. Dolewamy znowu 1/4 szklanki wody. Jeśli jest taka potrzeba całość przyprawiamy odrobiną soli lub kilkoma kroplami sosu sojowego i mieszamy. Smażymy na wolnym ogniu przez ok 1-2 minuty, tak by nadmiar płynów odparował - jeśli nie ma co odparować, możemy od razu po wymieszaniu podawać.

Opcjonalnie można pominąć schab.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 min
LICZBA PORCJI: 3