poniedziałek, 24 października 2016

Muszle z pijanymi grzybami

Pewnie zdążyliście już zauważyć, że jestem miłośniczką przepisów prostych i szybkich. Takie jest właśnie to danie. Mało wymagające, a bardzo zaskakujące w smaku. Polecam podane z grzankami.


SKŁADNIKI:
*op. makaronu muszelki
*500 g pieczarek, obranych i pokrojonych w dość drobną kostkę
*1 biała cebula, posiekana
*1 duży pomidor malinowy, obrany i wydrążony
*1 szklanka czerwonego wina (najlepiej półwytrawnego)
*2 ząbki czosnku
*oliwa
*majeranek, szałwia, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Na patelni w dość dużej ilości oliwy podsmażamy lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodajemy grzyby i mieszamy. Dodajemy pieprz. Po kilku minutach dodajemy wino oraz przyprawy. Pomidora bez gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę i również dodajemy na patelnię. Całość gotujemy przez około 10 minut tak by wino odparowało.

W tym czasie gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu dodajemy makaron na patelnię i mieszamy. Przykrywamy na 1 minutę i lekko dusimy. Po tym czasie przekładamy na talerze i podajemy.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
LICZBA PORCJI: 3-4