sobota, 15 października 2016

Placki z kurczakiem podane z duszoną cukinią i prażonym słonecznikiem

Kiedy najdzie Was ochota na szybki obiad to właśnie te placki będą idealne. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka chwil, ale wrażenia smakowe pozostają w pamięci na długo. Choć ten obiad wcale nie należy do najbardziej wyszukanych, to jednak duszona cukinia ze słonecznikiem nadaje mu odrobiny elegancji.


SKŁADNIKI:
*2 filety z piersi kurczaka, drobno pokrojone
*4 jajka
*20 dag żółtego sera, startego
*1 cebula, posiekana
*6 czubatych łyżek mąki pszennej
*odrobina wody mineralnej (gazowanej)
*szczypta proszku do pieczenia
*sól, pieprz i np. kurkuma, kmin rzymski, majeranek, chili
*14 cienkich plastrów cukinii
*garść ziaren słonecznika
*3 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:
Cebulę podsmażamy na oliwie. Mięso, jajka, mąkę, cebulę, proszek do pieczenia, ser żółty, przyprawy i wodę mieszamy dość mocno łyżką. Ciasto nie musi być gładkie, ale poświęcamy mieszaniu trochę czasu by składniki się połączyły. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy średniej wielkości placuszki na złoty kolor.

Na drugiej patelni (suchej) prażymy słonecznik, tak by ziarna lekko zbrązowiały. Dolewamy oleju sezamowego i dodajemy cukinię. Delikatnie ją solimy, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez ok 3-4 minuty.

Na talerzu układamy plastry cukinii i placki. Możemy polać je sosem słodkie chili.

LICZBA PORCJI:12-16 placków
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut