Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw korzeniowych

Moje postanowienie by choć trochę ograniczyć spożycie mięsa ma się dobrze, a i mój mąż zdaje się znosić to z apetytem. Na dzisiejszy, niedzielny obiad postanowiłam podać wegetariańskie kotlety w towarzystwie pietruszkowego sosu i gotowanej kukurydzy. Kotlety są pyszne - chrupiące dzięki panierce z bułki tartej i lekko słodkie. Pychota!


SKŁADNIKI:
*2 torebki ugotowanej kaszy jaglanej
*1 duża obrana marchew
*1 obrana pietruszka
*1 kawałek pora, posiekany
*1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
*1 płaska łyżeczka kuminu
*3 czubate łyżki mąki
*2 jajka
*sól i pieprz
*bułka tarta do obtaczania kotletów

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę przekładamy do dużej miski. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Lekko podsmażamy i dodajemy kumin. Mieszamy i po kilku chwilach dodajemy resztę warzyw. Podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie lekko studzimy zawartość patelni i dodajemy warzywa do kaszy. Następnie dodajemy mąkę, sól i pieprz. Całość mieszamy i dodajemy jajka. Ponownie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i obtaczamy je delikatnie w bułce. Podsmażamy je z obu stron na złoto.

Możemy je podawać z ugotowaną kukurydzą i sosem z jogurtu lub pasty tahini oraz pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min
LICZBA PORCJI: ok. 16 kotletów

Komentarze

Popularne posty