Kotleciki warzywne z pomidorową salsą

Uwielbiam placki ziemniaczane podane z gulaszem, jednak staram się urozmaicać menu więc postanowiłam przygotować placki warzywne, które podałam z pomidorowym sosem przygotowanym w bardzo prosty sposób. Być może to mało wyszukane danie ale nie miałabym żadnych oporów by zaserwować je gościom.


SKŁADNIKI:
*1 i 1/2 cukinii, obrane
*1/2 ogórka szklarniowego, obranego
*2 marchewki, obrane
*1 średnia cebula, posiekana w kostkę
*1/2 szklanki mąki pszennej
*1/2 szklanki bułki tartej
*2-3 łyżki soku z cytryny
*2 jajka
*odrobina soli, pieprzu i kminku mielonego

SALSA:
*puszka krojonych pomidorów
*czosnek, posiekany drobno
*mała szalotka, drobno posiekana
*sól i pieprz, ewentualnie odrobina cukru (ja w kuchni używam erytrytolu)
*natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Cukinie oraz resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie warzywa przyprawiamy i mieszamy z jajkami, bułką tartą i mąką pszenną. Ilość suchych składników będzie zależała tak naprawdę od tego jak soczyste okażą się warzywa, których używamy. Całość powinna mieć dość gęstą konsystencję, ale powinna się łatwo mieszać. Po wymieszaniu wszystkich składników można sprawdzić czy nie potrzeba dodać jeszcze soli. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki z masy i smażymy na złoty kolor z obu stron - najlepiej na średnim ogniu, tak by się przegrzały.

Do małego rondelka, na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i cebulkę i na wolnym ogniu delikatnie je szklimy. Dodajemy pomidory i podgrzewamy, a następnie mieszamy z przyprawami. Cukier dodajemy jeśli chcemy przełamać kwaśny smak pomidorów.

Placki układamy na talerzach, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.

LICZBA PORCJI: ok. 18 placków
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 60 min.

Komentarze

Popularne posty