Sałatka z kaszy jaglanej z ciecierzycą

Latem apetyt nie zawsze dopisuje, dlatego warto przygotować sobie na lunch czy obiad coś lekkiego, na co prawie zawsze ma się ochotę, czyli sałatkę. Ta jest bardzo zdrowa i smaczna!


SKŁADNIKI:
*100 g kaszy jaglanej
* puszka ciecierzycy, odsączonej
*kilka gałązek pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
*kilkanaście czarnych oliwek, pokrojonych na paski (ok. pół słoiczka)
*świeża natka pietruszki
*odrobina sezamu
*ok. 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
*2 łyżki oliwy
*łyżka octu jabłkowego
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kaszę studzimy i rozdrabniamy łyżką. Dodajemy ciecierzycę, pomidorki, oliwki i natkę pietruszki. Następnie dodajemy ocet, oliwę, pieprz i mieszamy. Na koniec dodajemy ser i delikatnie mieszamy całość. Próbujemy i jeśli jest potrzeba dodajemy sól, ale uważamy bo feta jest słonym serem. Na koniec posypujemy całość sezamem.

LICZBA PORCJI: 6
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty