Chili z indykiem

To chyba pierwsze (prócz wegetariańskiego) chili, jakie przygotowałam. Jest przepyszne. Można spokojnie podać je w formie "burrito", lub z ryżem, albo po prostu z chlebem. Jest sycące, a ostrość możemy wyważyć sami, tak samo jak dobrać odpowiednie dodatki - nie ograniczajcie się.


SKŁADNIKI:
*1 cebula, posiekana
*4 ząbki czosnku, posiekane (grubo)
*1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
*50 dag mielonego mięsa z indyka
*1 łyżeczka mielonego kminku
*2 łyżeczki mielonego chili
*2 puszki pomidorów krojonych
*1 puszka białej fasoli
*sól

DODATKI: awokado, czerwona cebula, natka pietruszki, starty ser cheddar, kwaśna śmietana, nachosy itp.

PRZYGOTOWANIE:
Dwie, trzy łyżki oliwy rozgrzewamy w dużym rondlu o grubym dnie. Dodajemy cebulę, czosnek, paprykę i smażymy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając co 2 minuty. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez kolejne 10 minut, mocno rozdrabniając je drewnianą łyżką. Gdy mięso będzie zrumienione, dodajemy przyprawy i mieszamy (z solą możemy poczekać). Na koniec dodajemy pomidory i fasolę oraz sól, całość mieszamy. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i zmniejszamy ogień do minimum, tak by lekko się gotowało bez przykrycia (pamiętajcie o tym, żeby je raz na jakiś czas delikatnie przemieszać i sprawdzić, czy nic się nie przypala). Po 30 minutach gotowania chili powinno zgęstnieć, a smaki powinny się wymieszać. Dekoracja zależy od naszych upodobań. Danie można podawać ze świeżym lub zapieczonym pieczywem, tortillą lub ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min.
LICZBA PORCJI: 4

Popularne posty