Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Schab to mięso, które dość łatwo wysuszyć, jednak w tym daniu jest doskonałe, kruche ale miękkie i soczyste. Tak przygotowane mięso najlepiej smakuje z ryżem bądź kaszą, a jako dodatek warto podać ugotowanego al'dente kalafiora, który mocno wpływa na smak całości. To doskonała kompozycja. Bardzo sycąca i smaczna.


SKŁADNIKI:
*360g schabowego mięsa, pokrojonego w paski
*250g pieczarek, obranych i pokrojonych w grube plastry (wraz z ogonkami)
*8 małych ogórków konserwowych, pokrojonych w plastry
*1 posiekana cebula
*1/3 szklanki śmietany 18%
*2 łyżki mąki pszennej
*szklanka bulionu warzywnego albo mięsnego + woda do uzupełnienia
*sól, pieprz czarny, suszony koperek
*olej, masło
*różyczki kalafiora
*2 torebki ryżu

PRZYGOTOWANIE:
Schab wkładamy do miski i posypujemy solą oraz pieprzem, a następnie oprószamy mąką i mieszamy, tak by mięso pokryło się mąką. Następnie rozgrzewamy 3 łyżki oleju w głębokiej patelni i obsmażamy delikatnie mięso z każdej strony (kilka minut). W tym czasie podgrzewamy w garnku bulion. Kiedy mięso będzie podsmażone, przekładamy je do garnka z bulionem. Odlewamy tłuszcz z patelni, a jeśli są na niej resztki ze smażenia, to zalewamy patelnię odrobiną wody i delikatnie je zeskrobujemy (drewnianą łyżką). Następnie dodajemy to do garnka z mięsem. Jeśli mięso nadal nie jest zakryte "wywarem", dodajemy wodę. Doprowadzamy do zagotowania, przykręcamy i pozwalamy by mięso z wywarem "lekko pyrkało".

Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Szklimy cebulę z suszonym koperkiem, a następnie dodajemy pieczarki. Całość lekko pieprzymy, ale nie solimy, gdyż zależy nam by pieczarki się podsmażyły, ale nie puściły zbyt dużo soków. Po kilku minutach, kiedy pieczarki będą lekko zrumienione, dodajemy plastry ogórków i mieszamy. Po 3 minutach przekładamy zawartość patelni do wywaru i dalej gotujemy.

W osobnym garnku gotujemy kalafiora. Najlepiej włożyć warzywa do gotującej się już wody z odrobiną soli. Gotujemy go przez około 7 minut, jeśli różyczki są dość duże.

W tym czasie do śmietany dodajemy odrobinę gorącego wywaru z garnka z mięsem. Mieszamy. Całość dodajemy do gotującego się wywaru z mięsem. Mieszamy, zagotowujemy i dodajemy sól do smaku. Sos można zagęścić dodając odrobinę mąki wymieszanej z wodą. Po 5 minutach danie powinno być gotowe.

Całość podajemy z ryżem i kalafiorem.

LICZBA PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 min.

Popularne posty