Wegańskie leczo z tofu

Kolejny przepis wprowadzony do domowego menu w ramach ograniczania spożycia mięsa to wegańskie leczo. Tofu, samo w sobie, nie jest dla mnie jakimś rarytasem, ale jako dodatek do dania okazuje się pyszną alternatywą. Takie leczo smakuje wyśmienicie i nie ustępuje tradycyjnej wersji, dlatego zachęcam Was do spróbowania.


SKŁADNIKI:
*200 g tofu czosnkowego np. marki NaturAvena, pokrojonego w kostkę
*1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
*1 duża żółta papryka, pokrojona w kostkę
*3 słodkie, podłużne czerwone papryczki
*1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w kostkę (ze skórką)
*1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
*1 cebula, posiekana
*390 g pomidorów krojonych w sosie pomidorowym z cebulką marki Podravka (dobry skład bez kwasu cytrynowego)
*1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
*sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju (ja używam z pestek winogron) i podsmażamy cebulę, do której dodajemy papryki w proszku i mieszamy. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojone tofu i dalej smażymy mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodajemy marchew, cukinię i podsmażamy na małym ogniu przez 15 minut, a na koniec dodajemy papryki i mieszamy. Po 10 minutach zalewamy całość pomidorami, solimy, pieprzymy i ewentualnie dodajemy łyżkę cukru - mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Podajemy z chlebem albo ulubionymi dodatkami: ryż, kasza, etc.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min
LICZBA PORCJI: 4

Komentarze

Popularne posty