środa, 26 listopada 2014

Schabowe zawijasy

Takie zawijasy mogą mieć różny farsz. Ja podaję poniżej przepis na ten najprostszy i najbardziej tradycyjny (no bo kto w naszym kraju nie kojarzy kapusty kiszonej i grzybków?). Świetne, szybkie w wykonaniu a ich łatwe zawijanie zależy od odpowiedniego uformowania płata schabu przy ubijaniu.


Składniki:
5 plastrów schabu
4 średniej wielkości pieczarki
15 dag kapusty kiszonej
duża cebula
jajko
mąka
bułka tarta
olej
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę posiekać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 minut na wolnym ogniu). Woda powinna zakrywać delikatnie kapustę. Odcedzić ale nie wyciskać. Pieczarki obrać i drobniutko posiekać, cebulę tak samo. Grzyby wrzucić na patelnię wraz z cebulką i delikatnie podsmażyć, dorzucić kapustę i mieszać smażąc na wolnym ogniu przez około 7 minut. Przyprawić solą i pieprzem.


Schab rozbijać na cieniutkie plastry tak by miały owalny kształt. Następnie przekrawać je w połowie delikatnie po skosie tak by obie części jednego plastra tworzyły trójkąty. Schab smarować delikatnie solą i nakładać farsz - wzdłuż szerokiej strony płata. Następnie zwijać roladki: najpierw delikatnie dwa równoległe brzegi na szerokiej krawędzi a następie całą szeroką krawędź do środka tak by jej brzegi znalazły się w środku zawijasa i żeby kończyć zwijanie na cienkim końcu płata. Całość utworzy w środku kieszonkę.


Zawijasy panierować w mące, rozkłóconym z odrobiną soli jajkiem oraz bułce tartej i smażyć z każdej strony na patelni.

Zawijasy można podawać z ziemniakami lub ryżem i surówkami lub po prostu z ogórkami najlepiej konserwowymi.