wtorek, 4 listopada 2014

Szumawska zupa grzybowa

Ta wyśmienita czeska zupa ma lekko kwaśny grzybowy smak. Konsystencją przypomina wielkanocny żurek i myślę, że może go z powodzeniem zastąpić, jeśli mamy ochotę poeksperymentować ze świątecznym menu.


Składniki:

3 dag suszonych grzybów
6 ziemniaków
150 ml śmietany "Rama" do gotowania
5 łyżek mąki
3 łyżki masła
4 jajka
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki octu
sól
koperek

Przygotowanie:

Grzyby moczyć w wodzie przez noc. 700 ml wody zagotować w dużym garnku. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Grzyby wraz z wodą z namaczania również przełożyć do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i liściem laurowym - gotować ok. 15 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, zrumienić na nim mąkę stale mieszając. Powolutku wlewać do zupy i mieszać. Śmietanę dolać do zupy, całość przyprawić octem oraz koperkiem.

Osobno ugotować jajka. Pokroić je na talerzach i zalewać zupą.