poniedziałek, 30 marca 2015

Kurczak w sosie miętowo-pomarańczowym

To proste, pochodzące z Hiszpanii danie jest bardzo orzeźwiające i sycące. 
Wyśmienite dla miłośników cytrusów. 
Idealne na nadchodzące ciepłe dni.


SKŁADNIKI:
2 duże pomarańcze
3 pojedyncze piersi kurczaka
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)
kilkanaście listków mięty plus kilkanaście listków do dekoracji
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pomarańcze sparzyć i obrać. Skórkę oraz owoce oczyścić z białych błon. Skórkę pokroić w wąskie paski i namoczyć je w ciepłej wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok w dłoniach, resztki można zjeść lub zutylizować.

Piersi kurczaka pokroić w sporej wielkości kostkę. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć mięso. Po 10 minutach wyjąć je z patelni i włożyć do miski. Obsypać solą i pieprzem i odstawić. Na patelnię po mięsie, wlać wino i na średniej wielkości ogniu zeskrobać resztki, które mogły przywrzeć do patelni. Dodać odsączoną skórkę pomarańczową, sok, bulion i miętę. Po 2 minutach dodać mięso i gotować całość pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparować nieco sos.

Mięso podawać z ryżem, udekorowane z wierzchu liśćmi mięty.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3