niedziela, 22 marca 2015

Łosoś z suszonymi jabłkami

Jedną z ryb, które bardzo mi smakują jest łosoś. Nie dość, że jego mięso jest przepyszne, to jeszcze prezentuje się bardzo dobrze bez względu na sposób przyrządzenia. Nie spodziewałam się natomiast, że z suszonych jabłek, które z kolei średnio mi smakują, można stworzyć tak dobry i genialnie komponujący się z tą rybą sos.


SKŁADNIKI:
65 dag filetów z łososia
1 szklanka bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego lub cytrynowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
10 - 15 dag suszonych jabłek
sól

PRZYGOTOWANIE:
Łososia pokroić na części i ugotować w bulionie z dodatkiem suszonych jabłek, jeśli bulionu jest zbyt mało i ryba wystaje nad powierzchnię to trzeba dolać wody. Po 10 - 15 minutach ryba powinna być już miękka. Należy ją wyjąć i trzymać w cieple (np. nagrzanym ale wyłączonym piekarniku). Tak samo należy postąpić z owocami. Do bulionu dodać pieprz, a następnie śmietanę. Zamieszać i gotować ok. 5-8 minut bez przykrycia, aby sos zgęstniał. Łososia wyłożyć na talerze, na wierzchu położyć jabłka z bulionu, a całość polać sosem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

CZAS GOTOWANIA (OK.): 25 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3