sobota, 28 marca 2015

Pasta ladacznicy

Spaghetti alla puttanesca to tradycyjna południowowłoska potrawa, która na domowe stoły trafiła bardzo niedawno - bodajże w latach 60' XX wieku. Słowa "puttana", od którego pochodzi nazwa nie wypada tłumaczyć dosłownie, łagodniej brzmi natomiast "ladacznica". Potrawa ta pochodzi bowiem z zamtuzów, gdzie kobiety lekkich obyczajów przygotowywały to proste danie. Według teorii istnieją dwie przyczyny, dla których danie to mogło być przygotowywane. Po pierwsze, jest proste więc pracujące "damy" mogły je przyrządzić szybko i to z łatwo dostępnych skladników. Po drugie, mówi się, że intensywny smak dania oraz jego składniki wpływają na miłosne pobudzenie...


SKŁADNIKI:
400 g makaronu spaghetti
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki czarnych oliwek
4 cm wypestkowanej papryczki chili
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki kaparów
8 dużych kawałków suszonych pomidorów bez zalewy
oliwa z wytłoczyn
sól
czarny pieprz
natka pietruszki
opcjonalnie tarty parmezan
opcjonalnie odrobina cukru brązowego

PRZYGOTOWANIE:
Oliwki należy pokroić w talarki, papryczkę chili posiekać wraz z czosnkiem. Kapary delikatnie posiekać, tak samo postąpić z suszonymi pomidorami. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej chili z czosnkiem. Po minucie dodać kapary i oliwki oraz suszone pomidory. Smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie cukrem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut.


W tym czasie przygotować makaron według przepisu na opakowaniu lub według własnego uznania. Kiedy będzie al dente odcedzić i dodać na patelnię. Wymieszać z sosem. Następnie przełożyć na talerze i dekorować natką oraz parmezanem. Można też posypać z wierzchu świeżo zmielonym albo utłuczonym czarnym pieprzem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4