sobota, 9 maja 2015

Chili linguine

To kolorowe linguine jest pełnowartościowym daniem wegetariańskim. Stanowi doskonałe połączenie makaronu i roślin strączkowych. Ciecierzyca dostarcza bowiem białka i węglowodanów. Makaron niesłusznie uchodzi za produkt tuczący, szczególnie kiedy jest ugotowany al dente. Tuczące są zazwyczaj sosy podawane do pasty, ale kaloryczności tego zawartego w przepisie nie trzeba się obawiać.


SKŁADNIKI:
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
1 puszka krojonych pomidorów
2 puszki ciecierzycy, odsączyć
1 łyżeczka sosu tabasco albo łyżeczka przyprawy chili
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
400 g makaronu linguine (może być spaghetti)
200 g liści szpinaku baby
kilka łyżeczek białego sezamu (do dekoracji)
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE: 
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy/oleju i wrzucić czosnek oraz cebulę. Podsmażać przez 4 minuty na wolnym ogniu. Dodać seler naciowy i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 10 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pilnować aby gotowy makaron był lekko twardy - wtedy jest najzdrowszy. Dodać do sosu ciecierzycę oraz liście szpinaku i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić i ułożyć na talerzach. Polać sosem i posypać całość sezamem. Można też udekorować danie startym parmezanem lub serem pecorino albo natką pietruszki.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4