poniedziałek, 25 maja 2015

Pesto rosso

Uwielbiam zielone pesto. Nigdy wcześniej nie próbowałam jeść czerwonego, aż do teraz. Ten przepis to bardzo prosty sposób na obiad w okresie letnim, gdyż smakuje tak samo dobrze, gdy sos jest ciepły czy schłodzony. Mój sos jest nieco bardziej ubogi niż oryginalny oraz tańszy od prawdziwego pesto. Jego smak jest jednak wyborny!


SKŁADNIKI:
400 g makaronu penne
20 g migdałów
1 puszka krojonych pomidorów
1 łodyga selera naciowego
ok. 20 listków bazylii
4 ząbki czosnku
100 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
1 malutka ostra papryczka (albo łyżeczka płatków chili)

PRZYGOTOWANIE:
Bazylię (15 listków), obrany czosnek, pokrojony seler, migdały, połowę sera, papryczkę i pomidory miksujemy w malakserze wraz z solą oraz oliwą z oliwek. Makaron gotujemy al dente i mieszamy go z sosem. Posypujemy resztą sera oraz posiekaną bazylią.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 15 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4