wtorek, 19 maja 2015

Indycze tricolore

Tak przygotowane mięso może być alternatywą dla niedzielnych schabowych. Tym bardziej, że zamiast mięsa indyczego, można użyć właśnie schabu, który jednak trzeba inaczej przygotować. Z dodatkami też można kombinować, choć papryka w trzech kolorach jest podstawą.


SKŁADNIKI:
50 dag filetów z indyka (plastry)
1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w cienkie paski
212 ml puszka kiełków fasoli mung (odsączonych z zalewy)
2 szalotki, pokrojone w plasterki
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka curry
sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

PRZYGOTOWANIE:
Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą. Smażymy w głębokiej patelni na złoty kolor na odrobinie oleju. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione z obydwu stron, dodajemy cebulę, papryki oraz kiełki. Zalewamy mięso i warzywa bulionem. Przekręcamy mięso, by całość się wymieszała. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i przyprawy i odparowujemy przez 2 minuty sos, na mocnym ogniu. Wybieramy z patelni 3 łyżeczki bulionu i rozpuszczamy w nim mąkę. Wlewamy na patelnię. Gotujemy przez 5 minut, mieszając. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub np. kluskami śląskimi.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3