czwartek, 27 sierpnia 2015

Naleśniki kokosowe na ostro podane z polędwiczką wieprzową w ziołach

Uwielbiam smak kokosa, dlatego w moim domu goszczą soki z dodatkiem kokosa oraz wszelkie inne smakołyki, które posiadają jego aromat. Jednak ten przepis będzie smakował nie tylko miłośnikom tego wspaniałego orzecha. Smak kokosa jest tu tylko delikatnie wyczuwalny, a jeśli dodacie do naleśników swój ulubiony sos to w zasadzie... nie mam pytań. 

 
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jaja
300 ml mleka
100 ml wody gazowanej
30g masła, roztopionego
1 papryczka chili, posiekana
2 duże ząbki czosnku, posiekane
2 cm korzenia imbiru, startego
2 cebule szalotki, posiekane
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
natka pietruszki, posiekana

+ sos np. hoisin, słodko-kwaśny, słodkie chili
+ polędwiczka wieprzowa + czubryca, sól, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, jajka, mleko - najlepiej blenderem. Dodać wiórki kokosowe, czosnek, imbir, cebule oraz chili - ciasto powinno się zagęścić. Należy rozrzedzić je wodą gazowaną i wymieszać łyżką. Powinno łatwo wylewać się z chochli lub łyżki stołowej.

Polędwiczkę pokroić na małe kawałki wzdłuż, a następnie posypać przyprawami. Smażyć je na rozgrzanej patelni, z każdej strony po ok. 3 minuty.


Na patelni rozgrzać olej lub oliwę. Następnie wylewać ciasto i smażyć naleśniki na małym ogniu. Pod przykryciem, kiedy smażymy pierwszą stronę i bez przykrycia, kiedy drugą. Następnie wysmarować jedną stronę naleśników i poskładać je na pół - wysmarowaną stroną do środka. Podawać z usmażonymi kawałkami polędwicy. Posypać natką pietruszki.

CZAS GOTOWANIA (OK.): 30 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 4