niedziela, 9 sierpnia 2015

Polędwiczka zawijana boczkiem

Mięsa goszczą na moim stole wymiennie z daniami całkowicie warzywnymi. Polędwica wieprzowa jest łatwa do przygotowania i powszechnie dostępna, a tak przyrządzona na pewno zadowoli podniebienia nawet największych smakoszy. No i boczek - tu jest wspaniały!


SKŁADNIKI:
*60 dag polędwicy wieprzowej
*2 opakowania boczku wędzonego w plastrach
*2 łyżeczki ziół prowansalskich
*1 łyżeczka ostrej papryki
*2 łyżki sosu sojowego
*2 łyżki sosu worcester
*3 ząbki czosnku
*ok. 8 listków świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
*pieprz
*oliwa/olej

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Polędwicę kroimy na niezbyt duże części. Sos sojowy mieszamy w misce z sosem worcester, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, czosnkiem, ostrą papryką i łyżeczką oliwy. Mięso marynujemy w powstałym sosie przez minimum godzinę. Następnie smażymy polędwice na patelni z każdej strony przez 2 minuty. Następnie lekko ostudzone mięso owijamy boczkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną marynaty i układamy zawijasy na jego dnie. Warto zakryć naczynie folią aluminiową przekłutą w kilku miejscach. Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 15-20 minut. Przy czym folię aluminiową można zdjąć na 5 minut przed końcem pieczenia.


Tak przygotowane mięso smakuje wybornie z surówką z czerwonej kapusty i purée ziemniaczanym lub ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 90 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4