sobota, 12 września 2015

Kurczak duszony z jabłkami

Te aromatyczne kawałki piersi kurczaka duszone w jabłkach i rodzynkach to przepis pochodzący z kuchni amerykańskiej, a dokładnie kolumbijskiej. Będą smakować wszystkim tym, którzy uwielbiają słone smaki przełamane odrobiną słodyczy. Jeśli jabłka nie będą zbyt słodkie to sos śmietanowy nabierze wyjątkowego, cierpkiego posmaku dojrzałych owoców.


SKŁADNIKI:
*podwójna pierś kurczaka, podzielona na części
*1 mała cebula, posiekana
*1/2 małej czerwonej cebuli, posiekana
*1 marchew, pokrojona w kostkę
*1 jabłko, posiekane w kostkę - bez gniazda nasiennego
*1 ząbek czosnku, posiekany
*1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
*2 garście mieszanki różnych rodzynek lub rodzynek królewskich
*natka pietruszki, posiekana
*1/4 szklanki śmietany Rama
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1 płaska łyżeczka cynamonu
*sól
*pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Filety lekko rozbić tłuczkiem. Łyżkę oliwy wymieszać z cynamonem, solą, pieprzem. Mięso wymieszać z marynatą, a następnie panierować w mące. Na patelni obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Następnie dodać marchew, cebulę, czosnek oraz łodygę selera - wymieszać. Po 3 minutach smażenia i mieszania dodać jabłko oraz odsączone rodzynki. Całość przykryć na 5 minut pokrywką i dusić do miękkości.

Na patelnię wlać śmietanę i gotować przez 1 minutę, aż sos zacznie bulgotać. Należy go doprawić do smaku, jeśli nasze podniebienie tego wymaga. Danie udekorować natką pietruszki i podawać z ryżem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 minut
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4