czwartek, 17 września 2015

Wołowina z zieloną papryką

Wołowina jest jednym z moich ulubionych mięs, choć nie ukrywam że po pierwsze trzeba mieć szczęście aby kupić tę najlepszą, a po drugie trudno jest ją przygotować, szczególnie w przypadku, kiedy nie ma się wspomnianego wyżej szczęścia. To danie jest naprawdę proste i smakowite.


SKŁADNIKI:
*60 dag chudej wołowiny, pokrojonej w paski lub małą kostkę
*2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
*5 łyżek oleju
*2 łyżki sosu sojowego ciemnego
*2 cm kawałek korzenia imbiru, starty
*2 łyżki białego octu
*1 łyżka brązowego cukru
*2 zielone papryki, pokrojone w kawałki
*2 cebule, pokrojone na części np. ćwiartki
*1/2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE:
Pierwszy krok to przyrządzenie marynaty. W misce wymieszać mąkę, sos sojowy i połowę oleju. Marynować 20 minut. W tym czasie przyrządzić marynatę dla imbiru. W miseczce wymieszać ocet i cukier oraz sól i dodać imbir. Marynować 20 minut.

Resztę oleju rozgrzać na dużej patelni. Wyłożyć na nią mięso z marynatą i rumienić na mocnym ogniu ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty. Wyjąć mięso z patelni. Na tę samą patelnię dodać imbir z marynatą, paprykę oraz cebulę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, czyli ok. 5 minut. Mięso dodać na patelnię i smażyć razem z warzywami przez kolejne 10 minut.

Podawać z ryżem, w osobnych naczyniach lub razem, albo z makaronem ryżowym lub chińskim.

PS. Jeśli mięso będzie zbyt twarde, trzeba je dusić dłużej. Do tego dania najlepiej jednak kupić kawałki wołowiny do smażenia, a nie gulaszowej, którą trzeba długo dusić.
CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4