sobota, 19 września 2015

Zrazy wołowe w sosie własnym

Pozostając dalej w temacie wołowiny postawiłam dziś na obiad domowy. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem w środku to po prostu smakowity rarytas. Co prawda mięso zrazowe wymaga długiego czasu duszenia ale do przygotowania niedzielnego obiadu będzie w sam raz, wtedy zazwyczaj większość z nas ma więcej czasu na pichcenie.


SKŁADNIKI:
*60 dag wołowiny zrazowej, pokrojonej w plastry
*3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w paski
*15 dag boczku wędzonego, pokrojonego w paski
*1 łyżeczka soli
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka czarnego pieprzu
*1 łyżka sosu Worcestershire
*kromka chleba z kminkiem, pokrojona w paski bez skórki

PRZYGOTOWANIE:
Wołowinę dobrze rozbić tłuczkiem, tak by plastry były cienkie ale nie rozrywały się. Na jednym brzegu mięsa układamy kilka pasków ogórka i boczku i ciasno zwijamy zraza. Spinamy go wykałaczką.


Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Kładziemy na mocno rozgrzany tłuszcz mięso i szybko obsmażamy z każdej strony, pozwalając by zrazy lekko się przypaliły. Następnie zalewamy mięso bardzo ciepłą wodą, tak by było zakryte i zdrapujemy drewnianą łyżką osad z przypalenia, który utworzył się na patelni. Następnie dodajemy chleb i przyprawy. Przykrywamy patelnię przykrywką, redukujemy ogień i dusimy mięso przez 30 minut. Następnie sprawdzamy, czy aby cała woda nie wyparowała. Co jakiś czas warto dolać odrobinę bardzo ciepłej wody. Mięso powinno się dusić przez półtorej godziny. Na koniec należy posolić danie na patelni i dodać sos Worcestershire - wymieszać.

W tym czasie można spokojnie przygotować kaszę pęczak oraz np. groszek cukrowy.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 120 min
LICZBA PORCJI (OK.): 6