środa, 21 października 2015

Grzybowa z kaszą na żeberkach i kiełbasie

Tę zupę wymyśliłam przypadkiem. W swoim ulubionym sklepiku mięsnym kupiłam przepyszną surową kiełbasę wiejską. Po ugotowaniu jej na kolację został mi dość intensywny wywar, który postanowiłam podrasować. Dokupiłam żeberka, dogotowałam resztę kiełbasy, dodałam różne rarytasy i wyszła ona - wspaniała i przepyszna zupa, którą nazwałam kwintesencją jesieni.


SKŁADNIKI:
800 ml wody
1/2 laski surowej kiełbasy wieprzowej
40 dag żeberek (kupcie płat z dużą ilością mięsa)
3 ząbki czosnku
1 pietruszka, obrana
1/3 selera, obrany
mała marchewka, obrana
2 garście suszonych grzybów
3 garście kaszy pęczak
2 liście laurowe
czarny pieprz
majeranku
1/2 łyżeczki przyprawy sumak
4 jajka, ugotowane

PRZYGOTOWANIE:
Dzień przed gotowaniem zupy należy zalać ciepłą wodą grzyby i odstawić do namoczenia. Następnego dnia w wodzie gotujemy kiełbasę i żeberka wraz z warzywami. Kiedy woda zacznie wrzeć, przykręcamy gaz na minimum - tak by tylko lekko bulgotała. Po 15 minutach wyjmujemy kiełbasę i studzimy ją. Kiedy już będzie chłodna należy ją pokroić w kostkę i dodać znowu do zupy. Po 45 minutach gotowania dodajemy sól i inne przyprawy. Gotujemy jeszcze 15 minut i wyjmujemy żeberka, które także studzimy a następnie obieramy i mięso dzielimy na kawałki.

W tym samym czasie dodajemy do zupy grzyby wraz z wodą z moczenia i gotujemy dalej. Dodajemy także mięso z żeberek oraz kaszę. Kiedy kasza będzie ugotowana, zupa jest gotowa. Rozlewamy ją do miseczek, do których wcześniej włożyliśmy pokrojone w kostkę jajka.

Jeśli planujemy tę zupę na dwa dni, to najlepiej jest kaszę ugotować osobno i wykładać ją bezpośrednio na talerze, przed wlaniem zupy.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 150 min + moczenie grzybów dzień przed gotowaniem zupy
LICZBA PORCJI (OK.): 4