niedziela, 18 października 2015

Makaron z orzechami włoskimi i bułką tartą

Październik dał mi się we znaki, tak więc oprócz 5-6 kilogramowej dyni, która umiliła mi prawie 2 kulinarne tygodnie, w tym miesiącu stawiałam na posiłki szybkie i sycące. W ten sposób powstał ten wyjątkowy obiad. Polecam!


SKŁADNIKI:
300g makaronu spaghetti
100g orzechów włoskich, startych
100g bułki tartej
4-5 łyżek parmezanu, startego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 mała cebula, posiekana
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek oraz cebulę - trzeba uważać, aby się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą zrumienione, dodać na patelnię bułkę i cały czas mieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy - w zależności od gustu. Prawdopodobnie potrzebne będzie rozcieńczenie sosu odrobiną wody z gotowania makaronu.


Odcedzony makaron dodać na patelnię i lekko wymieszać. Wykładać na talerze. Na końcu posypać pieprzem i serem. Danie można udekorować listkami świeżego rozmarynu oraz kawałkami orzechów.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 25 min
LICZBA PORCJI (OK.): 4