niedziela, 4 października 2015

Krem z pieczonego kalafiora

Wspaniała baza do przepysznego obiadu. Do tego kremu można serwować mnogość dodatków, a sam pieczony kalafior jest nieprzyzwoicie smakowitą przekąską. Nie pozostaje Wam więc nic innego jak ruszyć do kuchni i zacząć gotować!


SKŁADNIKI:
*średniej wielkości kalafior, podzielony na różyczki
*dwa skrzydełka kurczaka
*marchewka, obrana i pokrojona na części
*pietruszka, obrana i pokrojona na części
*kawałek selera, obrany i pokrojony
*por, w kawałku
*odrobina oliwy
*dwa ząbki czosnku, pokrojone
*cebula, obrana i pokrojona
*sól
*pieprz
*łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:
Oliwę wymieszać z solą i pieprzem. Do przygotowanej marynaty włożyć kalafiora i wymieszać, tak by każda różyczka była nią oblepiona. Kalafiora włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok. 30 minut. Kiedy kalafior będzie już brązowy, przypieczony i miękki należy go wyjąć z piekarnika. W tym czasie skrzydełka zalać 750 ml wody i dodać marchew, pietruszkę, selera i pora - ugotować lekki rosołek.

W osobnym garnku rozpuścić masło i poddusić na nim cebulę i czosnek. Kiedy już będą zeszklone dodać kalafiora i wymieszać. Następnie zalać bulionem - bez warzyw i bez mięsa. Doprowadzić do wrzenia i zgasić ogień. Odstawić aby zupa ostygła lekko. Kiedy już wywar nie będzie tak gorący, należy go zmiksować w robocie kuchennym dodając sól i pieprz, jeśli tego będą wymagać wasze kubki smakowe. Jeśli krem będzie zbyt gęsty można rozcieńczyć go odrobiną wody.

Ja do kremu dodałam odrobinę podsmażanej wiejskiej kiełbasy oraz tortille z serem, ale wspaniale będzie smakować także z grzankami lub bagietką czosnkową. Rosół można ugotować także z samych warzyw, ale wtedy trzeba je nieco dłużej gotować by wyciągnąć smak.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 50min
LICZBA PORCJI (OK.): 4