piątek, 6 listopada 2015

Spaghetti w sosie musztardowo-śmietanowym z łososiem

Kiedyś już robiłam podobny sos, jednak tamten był według przepisu z książki włoskiego celebryty, a ten jest autorski i powiem Wam szczerze, że choć tamten był naprawdę dobry, to ten jest fantastyczny! Ale nie ma co się dziwić przecież kapary i musztarda kochają wędzonego łososia. Luby wyszedł na spacer z psem a ja usiadłam na łóżku z talerzem tego wspaniałego dania i lampką wina, mając w głowie myśl, że warto jest wznieść w takich okolicznościach samotny acz radosny toast za szczęście i dobre jedzenie.


SKŁADNIKI:
*250 g wędzonego łososia, odsączonego z tłuszczu
*1/2 słoiczka kiszonych kaparów, odsączonych
*2 łyżki masła
*1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
*1 łyżka mąki ziemniaczanej, rozrobionej w odrobinie gorącego bulionu
*3/5 małego kubeczka śmietany 30%
*2 łyżki musztardy słodko-ostrej
*1 łyżka musztardy sarepskiej
*75 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
*op. makaronu spaghetti, pełnoziarnistego
*czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:
W małym garnku rozpuszczamy masło. Kiedy już całe będzie płynne zalewamy je (dobrze przyprawionym) bulionem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wyłączamy gaz i po chwili wlewamy delikatnie śmietanę - cały czas mieszając bulion. Doprawiamy do smaku solą. Następnie dodajemy musztardę i dobrze mieszamy. Sos powinien gotować się delikatnie bez przykrycia, tak by mógł zgęstnieć.

W między czasie gotujemy makaron w delikatnie posolonej wodzie. Na patelnię wrzucamy kawałki łososia i zalewamy je winem. Trzeba je (te kawałki łososia) podzielić drewnianą łyżką podczas odparowywania alkoholu z patelni. Po 5 minutach należy dodać kapary i mieszając dusić na patelni jeszcze przez 5 minut. Na końcu należy zalać patelnię sosem musztardowym. Makaron układać na talerzach i zalewać go sosem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 20min
LICZBA PORCJI (OK.): 4