niedziela, 15 listopada 2015

Wołowina stir-fry w sosie hoisin

Stir-fry to wywodząca się z Dalekiego Wschodu metoda szybkiego obsmażania na mocnym ogniu cienkich kawałków mięsa. Sosu niestety nie przygotowywałam sama ale spokojnie można go kupić. Potrawa jest fantastyczna i cieszy nie tylko kubki smakowe, a całość ma bogaty wschodni aromat.


SKŁADNIKI: 
*200 g chińskiego makaronu błyskawicznego
*3 duże ząbki czosnku, posiekane
*2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
*1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
*150 g pieczarek (możliwie małych), pokrojonych na połówki lub (jeśli większe) na ćwiartki
*200 g polędwicy wołowej, pokrojonej na cienkie paski
*150 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, pociętej na 2 centymetrowe kawałki; podgotowanej przez kilka minut w osolonej wodzie
*4 cebulki dymki, pokrojone w podłużne kawałki
*4-5 łyżek sosu hoisin
*2 łyżki ciemnego sosu sojowego
*1 łyżeczka oleju rzepakowego
*2 łyżeczki oleju sezamowego (opcjonalnie)
*zielone części dymki do przybrania

PRZYGOTOWANIE:
Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dużej patelni lub woku podgrzewamy olej rzepakowy i krótko smażymy na nim czosnek i imbir. Po chwili dodajemy paprykę oraz pieczarki i smażymy przez 4 minuty. Na końcu na patelnię dodajemy paski mięsa, fasolę i dymkę. Smażymy przez 3-5 minut, aż mięso z różowego stanie się brązowe. Odstawiamy.

Mieszamy w miseczce sos hoisin oraz sojowy i energicznie mieszamy, żeby się spieniły - do smaku warto dodać olej sezamowy. Powstały sos dodajemy do warzyw. Makaron wykładamy do głębokich miseczek a na wierzch wykładamy warzywa z mięsem i sosem - lekko mieszamy. Oczywiście można też wymieszać makaron na patelni z sosem i warzywami z mięsem, ale wtedy warto zadbać aby makaron nie dusił się w gorącej zawartości patelni, żeby nie rozmięknął. Talerze warto udekorować posiekaną dymką.

PRZYGOTOWANIE (OK.): 25 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2-3