środa, 11 listopada 2015

Tagliatelle z pieczarkami na maśle

Proste danie, które o tej porze roku zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia bowiem zamiast tradycyjnych dostępnych przez cały rok pieczarek, można w nim użyć innych leśnych grzybów. A więc grzyboluby do dzieła!


SKŁADNIKI:
*pół opakowania makaronu
*200 g pieczarek lub innych leśnych grzybów, obranych lub oczyszczonych
*świeża natka pietruszki
*1 łyżka oleju rzepakowego
*1 łyżka masła
*1 cebula, posiekana
*2 ząbki czosnku, posiekane
*parmezan
*sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy łyżkę masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy oczyszczone kapelusze pieczarek i smażymy przez ok. 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Do grzybów dodajemy cebulę oraz czosnek i czekamy, aż staną się szkliste. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zakrywamy patelnię pokrywką i dusimy grzyby przez 5 minut na wolnym ogniu. Makaron najlepiej wymieszać z sosem na patelni. Następnie należy wyłożyć porcje na talerze i każdą z nich posypać obficie posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.):20 min
LICZBA PORCJI (OK.): 2