Keks ryżowy
Keks ryżowy to bardzo sycące i niewymagające danie. Jego smak wzbogaci dodatek jogurtu naturalnego albo zwykłej surówki z białej kapusty. Bardziej wymagające podniebienia mogą pokroić go w plastry i zapiec z serem żółtym lub mozzarellą.
SKŁADNIKI:
*200g ugotowanego brązowego ryżu
*50 g ugotowanego białego ryżu
*1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w kostkę ze skórką
*200g boczku, pokrojonego w kostkę lub średniotłustej kiełbasy
*4 jajka (M), rozbełtane z odrobinką soli
*1 łyżeczka curry
*1 łyżeczka słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki kurkumy
*szczypiorek, posiekany
*1 cebula, posiekana w dużą kostkę
*bułka tarta (do obtoczenia keksówki)
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż przekładamy do dużej miski. Kiedy nieco ostygnie dodajemy do niego szczypiorek.
Pokrojony boczek lub kiełbasę podsmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy cebulkę i dalej smażymy na średnim ogniu. Na koniec dodajemy cukinię, a zawartość patelni oprószamy curry. Smażymy całość przez 6-8 minut. Następnie studzimy zawartość patelni, i dodajemy wszystko do ryżu. Posypujemy kurkumą i słodką papryką. Mieszamy.
Pokrojony boczek lub kiełbasę podsmażamy na patelni. Po 5 minutach dodajemy cebulkę i dalej smażymy na średnim ogniu. Na koniec dodajemy cukinię, a zawartość patelni oprószamy curry. Smażymy całość przez 6-8 minut. Następnie studzimy zawartość patelni, i dodajemy wszystko do ryżu. Posypujemy kurkumą i słodką papryką. Mieszamy.
Rozbełtane wraz z solą jajka dodajemy do ryżu. Średniej wielkości keksówkę smarujemy wewnątrz oliwą i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę ryżową do keksówki i wierzch posypujemy bułką tartą. Keks pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do temperatury 180 stopni C. piekarniku.
Keks smakuje wybornie podany z gęstym jogurtem naturalnym i surówką z pora.
CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 80 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4
Komentarze
Prześlij komentarz