poniedziałek, 6 lipca 2015

Keks ryżowy

Po ostatnim gotowaniu zostało mi trochę cukinii, postanowiłam zrobić coś podobnego smakowo do zupy lipcowej, ale posiadającego całkowicie inną konsystencję. Tak otrzymałam keks z ryżu, który sam w sobie stanowi doskonałe danie ale może też być dodatkiem do mięs i sosów.


SKŁADNIKI:
200g ugotowanego brązowego ryżu
50 g ugotowanego białego ryżu
1 średniej wielkości cukinia, ze skórką
200g boczku, pokrojonego w kostkę
4 jajka (M), rozbełtane z odrobinką soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypiorek z 1 cebulki dymki
bułka tarta (do obtoczenia keksówki)

PRZYGOTOWANIE:
Ugotowany w lekko osolonej wodzie ryż przekładamy do dużej miski. Pokrojony boczek wytapiamy na patelni, na wolnym ogniu. Po podsmażeniu przekładamy go, bez tłuszczu, do ryżu. Na patelni zostawiamy jedynie łyżkę tłuszczu. Cukinię kroimy w drobną kostkę i oprószamy curry. Szczypiorek siekamy i dodajemy do ryżu.


Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy cukinię. Po 8 minutach smażenia na wolnym ogniu, dodajemy ją do ryżu. Rozbełtane wraz z solą jajka dodajemy do ryżu. Dodajemy kurkumę oraz paprykę i mieszamy. Średniej wielkości keksówkę smarujemy wewnątrz oliwą i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę ryżową do tarty i wierzch posypujemy bułką tartą. Keks pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym do temperatury 180 stopni C. piekarniku.


Keks smakuje wybornie podany z gęstym jogurtem naturalnym i surówką z pora.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 80 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4