niedziela, 12 lipca 2015

Paszteciki grzybowe

Przepis na te paszteciki grzybowe pochodzi z książki Jadłonomia. Praktycznie nic w nim nie zmieniłam bo uważam, że jest idealny. Pozwolę sobie przepisać go tutaj. To tak na wypadek, gdybyście zastanawiali się czy kupić tę książkę!


PRZYGOTOWANIE:
*2 szklanki białej drobnej fasoli, moczonej przez noc w zimnej wodzie
*1 szklanka suszonych grzybów, moczonych przez noc w zimnej wodzie
*3/4 szklanki mąki owsianej
*2 duże cebule, pokrojonej w piórka
*2 ząbki czosnku, posiekanego
*2 ziarna ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*2 łyżeczki majeranku
*1 łyżeczka tymianku
*1/2 łyżeczki koperku
*1/2 łyżeczki cząbru
*1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
*2 łyżki sosu sojowego
*1 łyżeczka musztardy
*100 ml oleju
*sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE:
Fasolę odcedzamy i płuczemy. Dodajemy grzyby i wodę, w której się moczyły oraz ok. 3 szklanki wody. Gotujemy całość przez 40-60 minut - do czasu, aż fasola będzie miękka.

Cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy na minimalnym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. W tym czasie wstawiamy piekarnik do nagrzania (180 stopni C.). Na koniec duszenia usuwamy z patelni ziele i liść.


Ugotowaną fasolę przepłukujemy i studzimy. Dodajemy cebulę i resztę składników i wszystko miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Masę pasztetową przekładamy do silikonowych foremek na babeczki. Dekorujemy je dowolnie np. ziarnami słonecznika, suszonymi śliwkami, kroplami sosu sojowego. Pieczemy je ok. 35 minut. Paszteciki powinny się ozłocić. Po wyjęciu z piekarnika należy je odstawić na kilka minut w foremkach i wyjmować je lekko ostygnięte, wtedy nabiorą idealnej konsystencji.

Paszteciki można podawać z surówką z czerwonej kapusty lub buraczkami ćwikłowymi.

PRZYGOTOWANIE (OK.):  110 min + czas potrzebny na moczenie warzyw
LICZBA PORCJI (OK.): 18 pasztecików