wtorek, 28 lipca 2015

Szybkie udka na ostro

Jeszcze kilka lat temu udka drobiowe były moją zmorą. Nie cierpiałam w nich dłubać i było mi obojętne, czy mięso było gotowane, pieczone czy smażone. Od pewnego czasu zmieniam do nich nastawienie bo z każdym kolejnym przepisem wydają mi się coraz bardziej smaczne. Zaczęłam doceniać cudowną spieczoną skórkę, łatwość przygotowania oraz możliwość jedzenia ich rękami! (sztućcom przecz!).


SKŁADNIKI:
8 udek drobiowych
2 łyżki słodko-ostrego sosu chili
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka miodu (polecam gryczany bądź kasztanowy)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy/oleju

PRZYGOTOWANIE:

Sos wymieszać w dużej misce wraz z czosnkiem, przyprawami, miodem oraz oliwą. Włożyć do marynaty mięso. Odstawić na noc do lodówki. Oczywiście nie zawsze jest na to czas, ale warto pamiętać, że mięso włożone do marynaty na chociażby 10 minut będzie smaczniejsze od tego, które marynaty nie posmakuje.


Następnego dnia wysmarować odrobiną marynaty dno naczynia żaroodpornego i wyłożyć na nią mięso. Udka piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku przez 25 minut. Jeśli piekarnik (gazowy) nie będzie nagrzany czas pieczenia trzeba wydłużyć o ok. 15 minut. Najlepiej jest sprawdzać czy mięso nie zaczyna się z wierzchu przypalać.


Tak przyrządzone mięso smakuje wyśmienicie ze smażonymi na patelni batatami i sałatką ze świeżych warzyw. Bataty można spokojne zastąpić smażonymi ziemniakami oprószonymi słodką papryką albo ryżem gotowanym z marchewką i curry.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min. + 12 h marynowania
LICZBA PORCJI (OK.): 4