sobota, 31 stycznia 2015

Krem z pomidorów z awokado

Znam niewielką liczbę osób, które nie lubią zupy pomidorowej. Ja jestem jej ogromną fanką. Kocham też awokado, dlatego pomyślałam, że można by połączyć aksamitność dojrzałego awokado z soczystą kwasowatością pomidorów. Z tego połączenia wyszedł przepyszny jarski krem.


SKŁADNIKI:
1 puszka krojonych pomidorów
włoszczyzna (mała)
4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 dojrzałe awokado
szczypta sumaku lub kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
1 łyżeczka cukru
kilkanaście płatków parmezanu
nachosy o smaku chilli

PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obrać i pokroić na duże kawałki. Wrzucić warzywa do wody i przez godzinę gotować pod przykryciem delikatny wywar warzywny (można dodać odrobinę wody na koniec gotowania, jeśli się okaże, że zbyt dużo odparowało). Po ugotowaniu wyłowić warzywa. Wywar posolić i odstawić do ostygnięcia. (W tej zupie nie miksuję warzyw z gotowania, ale zawsze można je zostawić i wykorzystać do kotlecików - albo zmiksować, jeśli ktoś ma takie życzenie).

Do głębokiego naczynia wlać kilka łyżek wywaru oraz pomidory z puszki, a także jedno pokrojone w kostkę awokado. Całość zblendować i dodać do bulionu. Bulion postawić na gazie i zagotować. Dodać do zupy drugie awokado pokrojone w kostkę. Dodać soli, sumaku lub soku z cytryny, ziół prowansalskich i cukru. Wymieszać. Gotować przez 5 minut.

Na dno miseczek lub głębokich talerzy wysypać kilka płatków parmezanu. Nalać zupy. Na wierzchu znów wysypać kilka płatków parmezanu, a także pokruszone drobno nachosy.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 75 min.
LICZBA PORCJI (OK.): 4