wtorek, 27 stycznia 2015

Placki ziemniaczane z brokułem

Tradycyjne placki ziemniaczane goszczą w moim domu od kiedy pamiętam. Znam też kilka przepisów na ich urozmaicenie, ale ten sposób był mi nieznany. 
Teraz już wiem, że zamiennie będę przygotowywać raz tradycyjne, raz brokułowe - bo są po prostu pyszne!


SKŁADNIKI:
1 średni brokuł
6 sporych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 jajka
1 łyżeczka soli
4-6 kopiastych łyżek mąki żytniej razowej (w zależności od jakości mąki oraz wielkości łyżki)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól

PRZYGOTOWANIE:
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut). Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać i dodać do startych ziemniaków. Dołożyć jajka, sól, zioła i delikatnie wymieszać. Brokuł odcedzić i odłożyć kilka różyczek do dekoracji. Resztę rozgnieść widelcem i dodać do ziemniaków. Następnie dodawać stopniowo mąkę. Masa musi być gęstawa, ale powinna się łatwo odchodzić od łyżki. Porcje ciasta wykładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.


Podawać np. z sosem czosnkowym.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 30 min
LICZBA PORCJI: dużo (ok. 30 placków)