czwartek, 22 stycznia 2015

Kremowa zupa z bobu

Bób jest warzywem sezonowym, ale wiele/u z nas mrozi go w paczkach aby móc się delektować smakiem potraw z niego przygotowanych nawet zimą. Niedawno przyrządziłam jedno z takich dań i wyszło naprawdę smacznie. Tak przygotowany krem jest bardzo sycący i z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. 


SKŁADNIKI:
1/2 kg bobu (mrożonego)
1 opalona nad gazem cebula
1 mała włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, mały korzeń selera, por)
4 ziemniaki
sól
pieprz
majeranek
1/3 szklanki śmietany Rama

PRZYGOTOWANIE:

Bób należy przerzucić z woreczka/torebki do garnka z lekko posłodzoną wodą. Gotować przez ok. 20 minut bez przykrycia. Wodę lekko posolić na 5 minut przed końcem gotowania. W tym samym czasie wlać do drugiego garnka ok 4 szklanek wody. Włoszczyznę pokroić w kostkę i gotować ok. 20 minut. Z warzyw powinien nam się nagotować delikatny bulion, który trzeba posolić. Warzywa odłowić łyżką cedzakową i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie w bulionie ugotować ziemniaki. Bób odcedzić i obrać ze skórek. Odłożyć kilkanaście ziaren do zupy. Warzywa wraz z bobem zblendować z odrobiną bulionu.


Do lekko gotującego się bulionu dodać przetarte warzywa i wymieszać. Dodać śmietanę. Zagotować i przyprawić do smaku. Rozlać na talerze i udekorować majerankiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK.) 6