niedziela, 25 stycznia 2015

Piernikowe kurczę

Pierwszy raz udało mi się zmylić domowników. Po całym mieszkaniu unosił się przepyszny aromat piernika, ale w piekarniku piekło się mięso. Takiego kurczaka na słodko przygotowuje się szybko i łatwo. Natomiast wrażenia smakowe pozostają na dłużej.

SKŁADNIKI:
 7-8 filetów z udek kurczaka
3 łyżki płynnego miodu (lipowy/wielokwiatowy)
3 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
2 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta nasion sezamu

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180 stopni C. Udka przekroić na połowy i włożyć do naczynia żaroodpornego. W osobnej misce wymieszać ze sobą miód, sos sojowy, sos rybny, sok pomarańczowy oraz olej sezamowy, wszystko posypać przyprawą pięciu smaków. Następnie zalać marynatą mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Raz na 10 minut można kawałki kurczaka przekręcić na drugą stronę. Na 5 minuty przed końcem smażenia posypać kurczaka ziarnami sezamu. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem ryżowym, przybranym np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.


CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 40 min
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4