środa, 14 stycznia 2015

Kurczak w gęstym sosie pomidorowym po pendżabsku


Indyjska kuchnia jest niesamowicie barwna i aromatyczna, a przygotowywanie potraw sprawia, że w człowieku uwalniają się pokłady radości. Polecam wszystkim przygotowanie tego dania od podstaw, czyli od garam masala*. Jestem przekonana, że każdemu sprawi to wiele przyjemności.


Przygotowanie GARAM MASALA:
5 ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1 i 1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka nasion kolendry
2 pokruszone liście laurowe
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki kardamonu

Składniki niezmielone prażymy na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu przez ok 2 do 4 minut. Lekko studzimy. Tłuczemy w moździerzu na proszek, łączymy ze składnikami mielonymi i jeszcze chwile tłuczemy. Przechowujemy w szczelnym, suchym słoiku.

SKŁADNIKI:
2 pojedyncze piersi kurczaka
1 puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
2 cebule
1 kawałek korzenia imbiru ok. 4 cm
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
2 łyżeczki przyprawy garam masala

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka należy pokroić w dużą kostkę (wedle uznania). Cebulę i imbir obrać i pokroić - cebulę w cienkie paseczki, a imbir posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Mięso obsmażyć lekko w rondelku, następnie wyjąć je do miski, a na pozostałym po mięsie sosie podsmażyć na wolnym ogniu cebulę. Kiedy już będzie miękka trzeba dodać imbir, cynamon i kardamon - wymieszać i po około 2-3 minutach dodać mieszankę garam masala, kurkumę, kozieradkę, paprykę słodką, nasiona kolendry oraz pieprz kajeński i sól - wymieszać. Dodać pomidory, mięso i pół szklanki gorącej wody. Dusić pod przykryciem przez 30 minut.

Jeśli po upływie tego czasu sos będzie za rzadki, a pewnie będzie, trzeba zdjąć pokrywę i przez kolejne 10-15 minut odparowywać nadmiar płynu. Należy jednak uważać, żeby nie przypalić garnka ani potrawy. Aby smaki się wymieszały, dobrze jest odstawić danie na chociażby 2 godziny, najsmaczniejsze jest jednak na drugi dzień, choć przy braku czasu można danie spożyć zaraz po przygotowaniu.


Kurczaka w tak aromatycznym sosie wypada podawać z ryżem, ale najlepiej smakuje z pikantnymi pieczonymi ziemniakami. Ja swoje posypałam resztką gram masala: odrobina oliwy, przyprawa i lekko ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wymieszać w misce i na blachę. Widelca używałam tylko do mięsa, gdyż gęsty sos można spokojnie wyjadać kawałkami ziemniaków.

Potrawa będzie smakować także bardzo dobrze bez mięsa, jako sos np. do ziemniaków. 

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 60min.
LICZBA PORCJI (OK.): 2