czwartek, 5 lutego 2015

Eskalopki w słodkim sosie balsamico

To danie wydaje się skomplikowane w przygotowaniu, ale jak wszyscy wiemy pozory często mylą. Tak przyrządzony sos balsamiczny urzeka kompozycją dwóch smaków, czyli słodkiego i kwaśnego. Zdecydowanie jest to jedno z tych dań, które robią bardzo dobre wrażenie pod względem wizualnym i smakowym.


SKŁADNIKI:
6 plastrów schabu
15 pomidorków daktylowych lub śliwkowych
70 ml octu balsamicznego (wysoki kieliszek od wódki)
2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
30 g orzeszków piniowych
40 g rodzynek
1 pęczek pietruszki
20 g masła
30 g cukru
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany
4 łyżki mąki pszennej
sól
olej
pieprz
oliwa

PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać posiekaną natką oraz posiekanym czosnkiem oraz czosnkiem granulowanym, 20 g cukru, szczyptą soli, pieprzu - całość polać oliwą i delikatnie przemieszać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 - 120 stopni przez ok. godzinę, półtorej. Rodzynki zalać letnią wodą.

W tym czasie należy zagotować dwie szklanki wody i rozpuścić w nich kostkę rosołową. Kiedy woda będzie się zagotuje, należy zanurzyć w niej na kilka sekund plastry wieprzowiny, aby później nie kurczyły się podczas smażenia. Mięso osuszyć i obtoczyć w mące, następnie obsmażyć je delikatnie na 10 g masła i odrobinie oliwy/oleju z obu stron. Odłożyć.

Do dużej patelni wlać ocet balsamiczny i 140 ml bulionu, dodać pełną łyżeczkę cukru i zagotować, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodać resztę masła, orzeszki piniowe, odciśnięte rodzynki, oraz odrobinę soli, zagotować. Do sosu dołożyć plastry mięsa i dobrze całość wymieszać, aby smaki się połączyły. Danie udekorować posiekaną pietruszką. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 80 min
LICZBA PORCJI (OK.): 6 lub 3