niedziela, 15 lutego 2015

Krucha tarta marchewkowa

Uwielbiam przyrządzać tarty ponieważ robi się je szybko, smakują wybornie, tak zaraz po upieczeniu, jak i na zimno, no i zastępują pełnowymiarowy obiad. Ta tarta marchewkowa jest bardzo sycąca, a ser pleśniowy fajnie łamie jej słodki posmak.
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej/luksusowej
125 g chłodnego masła
3 jajka
3 duże marchewki
150 g śmietany "Rama"
150 g sera typu lazur z niebieską pleśnią
1 łyżka ziół prowansalskich
biały pieprz
sól
2-3 łyżki ziaren słonecznika

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, schłodzone i posiekane masło oraz szczyptę soli i jedno jajko połączyć w dużej misce lub garnku i zagniatać, aż stanie się gładkie. Uformować z ciasta kulę i owinąć ją folią spożywczą, a następnie wstawić do lodówki na godzinę.

Obrane marchewki pokroić w słupki i zahartować przez 3 minuty w gotującej się lekko osolonej wodzie. Odcedzić. 2 jajka wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojony w kostkę ser oraz zioła, sól i pieprz (należy uważać z solą, ponieważ ser jest już słony). Całość zblendować na gładką masę.


 Po wyjęciu z lodówki ciasto będzie twarde, należy je powyrabiać w dłoniach lub na blacie kuchennym, aż będzie łatwiejsze do formowania. Następnie lekko je rozwałkować i włożyć do tartownicy, ugniatać palcami tak by ciasto rozeszło się na całą powierzchnię formy oraz na brzegi. Na cieście ułożyć marchew i zalać ją masą serowo-jajeczną. Piec tartownicę przez ok 30 min. w temperaturze 180 stopni C. W połowie pieczenia wyjąć na chwilę tartę i posypać ją ziarnami słonecznika.


CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 120 min. (w tym chłodzenie)
LICZBA PORCJI (OK.): 8 (w zależności od tego na ile części zostanie pokrojona)