poniedziałek, 9 lutego 2015

Spaghetti z anchois

Anchois, czyli inaczej sardela to mała oścista rybka, która w Polsce nie jest jeszcze bardzo popularna, ale w Europie znają dobrze jej smak. Sardele to tłuste ryby, które są bogate w żelazo i wapń, warto jest więc czasem zastosować je we własnym menu. Poniższy przepis powinien pasować tym, którzy nie przepadają za rybami, gdyż ich smak jest tu delikatny. No i wcale ich nie widać!


SKŁADNIKI:
300 g makaronu spaghetti
1 mały brokuł
70-80 g anchois (jeden malutki słoiczek)
30 g rodzynek
25 g orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu
oliwa z oliwek lub olej
sól

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki namoczyć w letniej wodzie. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i ugotować w leko osolonej wodzie, tak by się nie rozpadały. W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodać anchois pokrojone w cieniutke paseczki lub wedle uznania. Wymieszać i smażyć na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Dodać ugotowanego brokuła, odciśnięte w dłoni rodzynki oraz orzeszki piniowe. Całość można delikatnie posolić (należy uważać, gdyż anchois są słone). Następnie dolać pół szklanki letniej wody i gotować pod przykryciem przez 5 minut.

W tym czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, ale zachować odrobinę wody (2-4 łyżki) z gotowania, wlać ją do sosu. Makaron dodać na patelnię i wymieszać z powstałym sosem. Podgrzewać przez minutę. Wyłożyć na talerze i posypać parmezanem.

CZAS PRZYGOTOWANIA (OK.): 35 min
LICZBA PORCJI (OK.): 3-4